Wegańskie jajka i mięso

Dieta wegańska wcale nie musi oznaczać poświęcenia i odrzucenia ulubionych dań. Wiele z ich składników można zastąpić produktami nie pochodzącymi od zwierząt.

Wydawać by się mogło, że trudno będzie zastąpić ulubione smaki. Jak się okazuje, nie jest to wcale wielkie wyzwanie i wegańskie zamienniki nie odbiegają dalece od swoich oryginałów. Decydując się więc na zmianę nawyków żywieniowych, nie musisz rezygnować ze smaku i konsystencji produktów odzwierzęcych.

Zamienniki jajek

Smak jajek można łatwo uzyskać jednym składnikiem. Jest nim indyjska czarna sól Kala Namak. Swój jajeczny posmak zawdzięcza zawartości siarki. Dzięki niej można stworzyć m.in. tofucznicę czy wegański majonez. Ciekawym zamiennikiem białka z jajka jest aquafaba, czyli płyn pozyskiwany z ugotowanych roślin strączkowych. Jego ważną właściwością jest to, że można go ubijać na pianę. Pozwala to na wyrób wielu ciast takich jak np. beza.

Zamienniki mięsa

Mięsny smak w potrawach można uzyskać na różne sposoby. Jednym z nich jest używanie sosu sojowego, który można dodać do wegańskich pasztetów, zup czy kotletów. Pomocna w kuchni bywa także wędzona papryka, która ma specyficzny, dymny aromat. W zależności od dania konsystencję mięsa może imitować wiele produktów. Kotlety schabowe często przyrządza się z boczniaków, wiele dań mięsnych robionych jest z soi czy tempehu. Rynek oferuje obecnie wiele gotowych produktów, takich jak wegańskie parówki, paprykarze czy wędliny.