Lecytyny sojowe i rzepakowe – jak wpływają na jakość żywności?

Zbilansowana dieta to klucz do lepszego samopoczucia. Z tego względu jadłospis powinien być bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały, które wzmocnią organizm. Okazuje się, że niektóre składniki mogą poprawić pracę mózgu i koncentrację. Należą do nich między innymi lecytyny sojowe. Sprawdź, jakie znaczenie w zrównoważonej diecie ma lecytyna!

Lecytyna – jak wpływa na organizm?

Lecytyna to substancja, stanowiąca mieszaninę związków o charakterze lipidowym. W jej skład wchodzą między innymi węglowodany, glikolipidy oraz fosfolipidy. Co ciekawe, naturalnie występuje ona w naszych komórkach. Największe stężenie ma w otoczkach mielinowych układu nerwowego, jak również w tkankach mózgu. Aby zachowała swój optymalny poziom, warto ją suplementować. Lecytyny odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Wspierają również przemianę materii. Stosowanie lecytyny jest zalecane przede wszystkim osobom pracującym umysłowo, uczniom i studentom. Dlaczego? Ponieważ lecytyna wspomaga koncentrację. Jednak, aby mogła zadziałać, musi być przyjmowana regularnie, minimum przez 3 miesiące. Warto pamiętać, że lecytyna dobrze wpływa na pracę wątroby i stanowi ochronę ścian żołądka. Jak w takim razie wprowadzić do diety tę cenną substancję?

Lecytyny sojowe i rzepakowe – jak wprowadzić je do diety?

Poza tym, że lecytyna naturalnie występuje w komórkach organizmu, można dostarczać ją za pomocą niektórych produktów spożywczych. Warto wiedzieć, że nazwa lecytyny pochodzi od greckiego słowa lekhitos, oznaczającego żółtko jaja. Jak więc można się domyślić, jednym ze źródeł tej substancji są jajka. Lecytyny sojowe znajdziemy oczywiście w soi, zaś rzepakowe – w rzepaku. Ponadto lecytyna występuje w słoneczniku, wątróbce, orzechach, kiełkach oraz zielonych warzywach. Dobrym pomysłem okaże się również przyjmowanie lecytyny w postaci suplementu. Jednak jej dzienna zalecana dawka to zaledwie 2,5 g, więc powinno wystarczyć to, co dostarczamy w diecie.

Jaką rolę pełnią lecytyny sojowe i rzepakowe w branży spożywczej?

Niewiele osób wie, że lecytyny sojowe, jak i rzepakowe są stosowane w branży spożywczej. Najczęściej występują na etykietach pod symbolem E322. Fakt, iż dodaje się je do różnego rodzaju produktów nie jest oczywiście przypadkowy. Lecytyna wpływa bowiem pozytywnie na wygląd i świeżość produktów. To właśnie dzięki niej czekolada jest tak aksamitna, a skórka od chleba chrupiąca. Substancja ta ponadto wpływa na konsystencję wypieków i wydłuża ich świeżość. Osoby działające w branży cukierniczej lub piekarniczej mogą nabyć lecytyny na przykład ze strony https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Dzięki obecności dodatków do żywności, produkty spożywcze mogą mieć dłuższą przydatność do spożycia. Można więc stwierdzić, że wbrew obiegowej opinii, wcale nie są takie złe. Lecytyny sojowe i rzepakowe są tego niezaprzeczalnym dowodem. Ich wpływ na jakość produktów oraz na organizm pozytywnie o nich świadczy.