Fordon pizza – wybieramy najlepszy lokal

Choć niektórzy uwielbiają gotować, czasem warto zrobić sobie przerwę. Każdy od czasu do czasu ma ochotę poczuć się wyjątkowo. Wcale nie trzeba iść do restauracji. Świetnym pomysłem jest zamówienie pizzy. Nie jest to drogi posiłek, wszyscy go kochają i na pewno zaspokoi głód. Jednak, chociaż wydaje się prostym daniem, dużo zależy od umiejętności kucharza. Jeśli chcemy uniknąć rozczarowania, warto poważnie podejść do wyboru lokalu. W tym artykule podpowiemy, na co zwrócić uwagę. Ale najpierw…

Krótka historia pizzy

Wiele osób mylnie uważa, że pizza powstała we Włoszech. Takie przekonanie wynika z faktu, że Rzymianie podbili Grecję i zagarnęli część jej kultury, łącznie z kuchnią. Tak naprawdę pizza ma swoje początki w starożytnej Grecji, kiedy to była płaskim chlebkiem posmarowanym oliwą i czosnkiem oraz posypanym ziołami. Placki przygotowywano na naturalnym zakwasie i nazywano focaccią. W XIX wieku, kiedy do Neapolu przybyła królowa Włoch, nadworny piekarz przygotował danie, które teraz znamy jako margheritę – pizzę z bazylią, mozzarellą i pomidorami. Włosi wciąż trzymają się tradycji i starają się nie nakładać na placek więcej niż 3 składniki. Jednak Amerykanie stworzyli własną wersję pizzy – na grubym cieście, z dużą ilością składników i ciągnącym serem.

Fordon pizza – gdzie zjemy najlepiej?

Wybierając pizzerię, warto mieć na uwadze, że istnieją różne rodzaje pizzy. W niektórych lokalach znajdziemy wersję włoską, a w innych – amerykańską. Poza tym warto porównać dostępne w pobliżu knajpy, by znaleźć najlepszą. Mieszkańcy Fordonu mogą to zrobić na przykład wpisując w Google frazę ,,Fordon pizza”. Znajdą wtedy lokale działające w wybranej lokalizacji i zobaczą, jak ocenili je inni klienci. Warto zorientować się oczywiście, czy w danym miejscu można zamówić pizzę z dostawą. Na przykład tutaj https://pizzeria-twojesmaki.pl/ dowóz na terenie Fordonu jest bezpłatny. Czytając opinie należy zwrócić uwagę na smak i jakość pizzy oraz czas dostawy. Dobrze też porównać ceny w różnych pizzeriach.